Története

Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület                                                        

7621 Pécs, József utca 4.

Email: ckke.elnok@gmail.com    Telefon: +36 30 298 54 78                       

TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2018-00016 /Kultúrák Ölelésében

BÉKE FESZTIVÁL

Egyesületünk eredetileg egy uniós pályázat keretében 2020.05.09 – én rendezte volna záró programként Pécsett a Széchenyi téren Béke Fesztiválját az alábbi történelmi okok miatt:

II. Világháború befejezésének napja Európában- a Győzelem Napja. 

Május 09.-én a fasizmus felett aratott győzelemről emlékeznek meg világszerte, mely Európában egyben a Béke Napja. Európában a két világégést követően, mely a kontinensről indult, fogékonnyá és érdekelté vált a világbéke megteremtésében és fenntartásában. Kellő felelősség tudattal szorgalmazta az ENSZ (1945. június 26.-a, San Francisco) és az EGK (1957. március 25.-e, Róma ) a későbbi EU létrehozását. Garantálni kívánja a világ és kontinens államainak békés együttélését, konfliktusainak tárgyalásos úton való rendezését. Békés viszonyok fenntartását újabb – és újabb politikai, vallási és gazdasági viszonyok alakulása befolyásolják és veszélyeztetik törékenységét. Ez így van napjainkban is, főleg a vallási és faji konfliktusok újraélesedésével, az antidemokratikus erők, terrorszervezetek térnyerésével. Ezért fontos üzenet a béke megőrzése és annak garantálása az egyén és a társadalmak számára egyaránt. Bibliai mondás „aki kardot ragad, az kard által vész”. A békét nem lehet erőszakkal, fegyveres úton, – csak a kölcsönös tisztelet, elfogadás és önrendelkezés biztosításával, tárgyalásos úton, a szolidaritás és a segítség nyújtás mellett – biztosítani. A béke minden ember ügye, minden ember szívéből kell fakadnia. Az államfők, a nemzetközi szervezetek is tehetetlenek, ha mi emberek nem tartjuk a legféltettebb kincsünknek, és ha ezt nem fejezzük ki látható módon is. Az Európát ért migrációs válság bizonyítja a béke törékenységét, ezért tartjuk fontosnak, hogy Fesztivál keretében felhívjuk az emberek figyelmét a béke fontosságára.

Sajnos a Korona vírus járvány miatt rendezvényünk elmaradt, ezért a megnyíló új időpontot 2020.08.15 – re Mária napra tettük, tisztelegve Mária, mint a béke királynője előtt.